fbpx
Contact Us
603-3375 7799
Advance Search
English
test
test

Apakah Virus Zika

21 December 2016

mosquito

Apakah Virus Zika

Penyakit Virus Zika, disebarkan oleh nyamuk Aedes

Mangsa yang mempunyai penyakit virus Zika boleh mempunyai gejala termasuk demam ringan, ruam kulit, konjunktivitis, sakit otot dan sendi, kelesuan atau sakit kepala. Gejala-gejala ini biasanya berlangsung selama 2-7 hari.Terdapat konsensus saintifik yang Zika virus adalah punca microcephaly dan sindrom Guillain-Barre. Pautan kepada komplikasi neurologi yang lain juga sedang disiasat.Virus zika adalah flavivirus bawaan nyamuk yang pertama kali dikenal pasti di Uganda pada tahun 1947 dalam monyet melalui rangkaian yang dipantau demam kuning. Ia kemudiannya dikenal pasti pada manusia pada tahun 1952 di Uganda dan Republik Bersatu Tanzania. Wabak penyakit virus Zika telah direkodkan di Afrika, Amerika, Asia dan Pasifik. Biasanya diiringi oleh sakit ringan. Wabak besar pertama penyakit yang disebabkan oleh jangkitan Zika dilaporkan dari Pulau Yap (Negara Persekutuan Micronesia) pada tahun 2007. Pada bulan Julai 2015 Brazil melaporkan kaitan antara jangkitan virus Zika dan sindrom Guillain-Barre. Pada bulan Oktober 2015 Brazil melaporkan kaitan antara jangkitan virus Zika dan microcephaly.

Tanda-Tanda dan Gejala

Tempoh pengeraman (masa yang terdedah kepada gejala-gejala) penyakit virus Zika tidak jelas, tetapi mungkin beberapa hari. Tanda-tanda adalah sama dengan jangkitan Arbovirus lain seperti denggi, termasuk demam, ruam kulit, konjunktivitis, sakit otot dan sendi, kelesuan, dan sakit kepala. Gejala-gejala ini biasanya ringan dan berakhir dalam 2-7 hari.

Jangkitan Virus.

Virus zika menjangkiti  mangsanya melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti daripada genus Aedes, terutamanya Aedes aegypti di kawasan-kawasan hutan. Nyamuk Aedes biasanya aktif pada siang hari, bermula daripada awal pagi dan hingga ke lewat petang atau malam. Ini adalah nyamuk yang sama yang menghantar denggi, chikungunya dan demam kuning. Penghantaran melalui seksual juga boleh menjadi punca utama cara jangkitan virus sekiranya mangsa tersebut telah dijangkiti. lain-lain cara penghantaran seperti pemindahan darah masih sedang disiasat.

Pencegahan

Penyakit virus Zika biasanya tidak memerlukan rawatan khusus. Mangsa pesakit virus zika perlu mengambil banyak cecair seperti air minuman dan banyakkan rehat, merawat sakit dan demam dengan ubat-ubatan biasa diambil seperti panadol dan lain-lain lagi. Jika mangsa mengalami keadaan yang  lebih teruk, mereka perlu mendapatkan rawatan perubatan yang lebih serius dan juga nasihat daripada doktor pakar . Masa yang berdekatan ini belum ada vaksin yang berkesan.

Cara-Cara Pencegahan

Perlindungan terhadap gigitan nyamuk adalah langkah utama untuk mencegah jangkitan virus Zika. Ini boleh dilakukan dengan memakai pakaian (sebaik-baiknya berwarna) yang menutup sebanyak badan yang mungkin; menggunakan halangan fizikal seperti skrin tingkap atau pintu tutup dan tingkap; tidur di bawah kelambu; dan menggunakan penghalau serangga yang mengandungi DEET, IR3535 atau icaridin mengikut arahan label produk. perhatian khusus dan bantuan harus diberikan kepada orang-orang yang mungkin tidak dapat melindungi diri mereka dengan secukupnya, seperti kanak-kanak, orang sakit atau orang tua. Utamakan tempat-tempat yang strategik untuk pembiakan nyamuk seperti baldi, gendang, periuk, talang, dan tayar yang digunakan. Masyarakat perlu menyokong usaha-usaha kerajaan tempatan untuk mengurangkan nyamuk di kawasan mereka.

By Dr. Selvi Thavamoorthy, Asst. Medical Director Sri Kota Specialist Medical Centre (MamaPapa Magazine)