fbpx
Contact Us
603-3375 7799
Advance Search
English
test
test

HFMD

30 September 2016

hqdefault

www.youtube.com

HFMD (Hand,Foot,Mouth, Disease)

Penularan penyakit atau virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. Virus ini dikenali sebagai virus enterovirus. Ia biasa menyerang kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.

Tanda-tanda HFMD selalunya adalah, Demam, sakit perut, sakit tekak, sakit kepala dan juga melecur di sekeliling mulut, di tapak kaki, pada lidah, tapak tangan dan bahagian punggung. Pada mulanya anak anda mungkin berasa letih, mendapat sakit tekak , atau mempunyai demam sekitar 101 ° F ( 38 ° C) untuk 103 ° F ( 39 ° C). Luka dan melecet biasanya hilang dalam seminggu atau lebih .

Penyakit kaki dan mulut tangan biasanya tidak memerlukan rawatan. Anda boleh menggunakan penjagaan rumah untuk membantu melegakan gejala-gejala anak anda. Menawarkan banyak cecair sejuk kepada anak anda untuk membantu dengan sakit tekak. makanan sejuk seperti pop ais berperisa dan ais krim juga boleh membantu.

Jangan berikan anak anda makanan dan minuman berasid atau pedas, Makanan ini boleh membuat ia bertambah teruk. Untuk sakit dan demam, berikan acetaminophen( seperti Tylenol ) atau ibuprofen. Jangan berikan aspirin kepada anak anda. Sebab ia boleh membuatkan pembekuan darah tidak berfungsi dengan baik.

Kanak-kanak adalah medium yang paling ketara untuk menyebarkan penyakit ini. Untuk membantu mencegah penyakit itu daripada merebak, Basuh tangan anda dengan kerap. Ia amat penting untuk mencuci tangan selepas anda menyentuh lepuh atau menukar lampin kanak-kanak yang dijangkiti. Mengajar semua ahli keluarga untuk mencuci tangan mereka kerap. Ia amat penting untuk mencuci tangan selepas anda menukar lampin kanak-kanak yang dijangkiti. Jangan biarkan anda berkongsi mainan kanak-kanak atau memberi ciuman semasa dia dijangkiti.

By Dr. Anne Yeoh, Consultant Paediatrician ( Mingguan Malaysia)