fbpx
Contact Us
603-3375 7799
Advance Search
English
test
test

Osteoporosis

1 September 2016

www.opt.net.auOsteoporosis

Keadaan ini sentiasa dikaitkan dengan masalah tulang dan tidak mempunyai sebarang petanda awal. Keadaan berlaku apabila kekuatan tulang dan kualiti tulang menurun dan biasanya berlaku kepada wanita.

Selalunya, seorang tersebut hanya tahu mereka menghidap osteoporosis apabila sudah sakit. Osteoporosis terbahagi kepada dua jenis iaitu primary dan sekunder.

Osteoporosis ini boleh di sebabkan kekurangan Kalsium dalam tulang. Ini boleh menyebabkan tulang menjadi sangat lemah dan senang rosak.

Primer selalunya disebabkan factor umur dan menopause. Sekunder pula adalah seperti penyakit buah pingang dan hati. Pengambilan steroid yang tidak terkawal juga boleh mengundang penyakit osteoporosis ini. Pengambilan makanan dan gaya hidup kurang sihat juga boleh mendorong kepada penyakit  ini.

Amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam dan juga pemakanan yang sihat boleh menguatkan lagi tulang dalam badan. Kurangkan mengambil minuman seperti kopi kerena ia boleh melemakan tulang. Pengambilan susu adalah perkara yang paling penting kerena ia sumber utama untuk menguatkan tulang dalam badan.

 

By Dr. John Ooi Tzen Chuong, Consultant Orthopaedic Trauma & Joint Replacement Surgeon (Berita Harian, ISihat)