fbpx
Contact Us
603-3375 7799
Advance Search
English
test
test

Pengambilan buah

21 December 2016

b

Pengambilan buah-buahan

Bagaimana buah-buahan boleh mencegah penyakit?

Buah-buahan kaya dengan vitamin dan mineral yang menjaga tubuh yang sihat. Ia juga mengandungi bahan kimia yang dipanggil antioksidan seperti beta karotena dan vitamin C. Ini dianggap melindungi daripada bahan kimia yang merosakkan yang masuk ke dalam badan.
Buah-buahan juga mengandungi serat-serat yang sihat. Ini boleh membantu untuk mengawal paras kolesterol dan memelihara kadar gula dalam darah menjadi stabil. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu untuk menggantikan makanan lain yang tinggi lemak, garam dan gula, yang seterusnya membantu untuk mengurangkan risiko penyakit-penyakit yang berkaitan dengan pemakanan.

Pengambilan buah-buahan yang rendah boleh menyebabkan dan  dianggarkan penyebab kira-kira 19% daripada kanser sistem pencernaan, 31% daripada penyakit jantung dan 11% daripada strok.

Bagaimana untuk meningkatkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet anda

Buah-buahan menambah warna, rasa dan tekstur untuk mana-mana hidangan. Tiada siapa yang tahu buah-buahan mengandungi semua nutrien yang di perlukan, jadi ia adalah baik untuk mempunyai pelbagai dan termasuk buah-buahan semua warna yang berbeza. warna yang berbeza daripada buah-buahan bermakna kombinasi vitamin, mineral dan antioksidan.

Cuba beberapa jenis yang berbeza yang anda tidak mencuba sebelum ini. Kepelbagaian rasa dan tekstur mungkin mengejutkan. Jus, beku, tin, dan kering jenis semua kiraan, dan juga segar. Mungkin cuba salah satu buah-buahan atau sayur-sayuran baru setiap minggu.

Cuba menambah pisang dicincang, epal, atau buah-buahan kering untuk bijirin sarapan.

Sentiasa menawarkan buah-buahan untuk mengiringi makan. Cara ini boleh menyebabkan kita akan mengambil makanan seperti buah-buahan dan kepentingan buah-buahan dalam kesihatan. Agar cara ini boleh mengamalkan kita untuk mengambil buah-buahan dalam diet seharian.

By Michelle Low, Dietitian Sri Kota Specialist Medical Centre (ISihat Magazine)